top of page

Rune Jakobsson

Skådespelare

Rune Jakobsson

Waldemar

Foto: Dragan Popović

Spelar Waldemar

Biografi


Rune Jakobsson är utbildad på Skara skolscen, Susan Peretz Studios i Los Angeles, Lee Strasberg Theatre Institute i London och på Dramatiska institutet i Stockholm. 40 p Teatervetenskap Stockholms universitet.


Sedan 2007 har Rune medverkat i Stadra teaters sommarproduktioner och arbetat med regissörer som Marika Lagercrantz, Johan Bernander, Karin Parrot Jonzon och nu senast Lena Engqvist Forslund. Några exempel är Kungens komediant, Vill ha dig, Hör musiken söker efter orden, Apelsinträdet, Flickan i frack och Haren och vråken. Rune har även själv regisserat föreställningar för Stadra för turné och på Teaterfoajén i Nora.


Under övriga året är Rune med och driver Teater DaCapo i Uppsala som är en turnerade teater som spelar både för barn och för vuxna. Mest står han på scenen som skådespelare. Några exempel de senaste åren är Kejsaren av Portugallien, Lilla spöket Laban, Grodan och främlingen och Nusse-kudden. Nu senast barn- och familjeföreställning Bänken som var ett samarbete med Stadra teater. Han har också regisserat för Teater DaCapo, nu senast Systern från havet som har premiär till hösten 2024.


Rune har också arbetat med flera andra teatergrupper som Månteatern i Lund, Fenixteatern, Pygméteatern och Playhouse Teater i Stockholm och Teater Martin Mutter i Örebro.


Rune har medverkat i några kortfilmer och i TV. Han har även gjort radio- och TV-reklam.


Rune har också regisserat flera produktioner, bland annat Prikkesyken för Teatret Vårt i Ålesund i Norge och Höstsonaten med Grynet Molvig och Paula Ternström i huvudrollerna.


Rune undervisar också i teater på Folkuniversitetet och Medborgaskolan i Stockholm. Han har även varit gästlärare på olika Folkhögskolor runt om i landet och hållit kurser i teater på olika företag och föreningar.


Mer info om Rune hittar du på: https://miracle.se/rune/
Stadra Teaters logotyp
bottom of page