top of page

Magnus Wetterholm

Konstnärlig ledare & skådespelare

Magnus Wetterholm

Konrad

Foto: Dragan Popović

Spelar Konrad

Biografi


Under de första femton åren växte Magnus Wetterholm upp i Gyttorp. Efter en kortare sejour i Nora och på Lindesbergs gymnasium, började det kringflackande livet och flytt till många olika städer. 


Första anhalten blev Karlstad. Att som sjuttonåring genomgå en musikutbildning i Karlstad blev det första stora steget, i en stad där också viktiga möten kunde ske kring teaterarbete, bland annat möten och samarbete med Rikard Wolff


I slutet av 1970-talet och början på 1980-talet genomgick han två skådespelarutbildningar, först Skara skolscen och därefter Scenskolan i Malmö. I Magnus livssaga är bostaden vid Möllevångstorget och tiden i Malmö av oerhörd betydelse. 


Första anställningen var i den fria gruppen Bruksteatern, Malmö. Idén till en Jacques Brel föreställning kom bland annat från sångpedagogen Torsten Föllinger.  Premiären skedde på Restaurant Pauli i Malmö och föreställningen låg därefter ute på turné. Därmed blev det Sveriges första Brelföreställning. Under åren har åtskilliga flyttar väntat, till olika teatrar och till olika städer. Blekingeteatern och Ronneby och Karlskrona. Östgötateatern och Norrköping. UDG teater och Karlskrona. Helsingborgs stadsteater. Folkteatern i Gävleborg och Gävle. Skaraborgsteatern och Skövde. Teater Västernorrland och Sundsvall. Norrbottensteatern och Luleå. Samtidigt med dessa platser och teatrar var den fasta punkten lägenheten på Ringvägen i Stockholm. Förutom anställningar på olika teatrar har det varit en mängd kabaréer och olika framträdanden. Betydelsefullt var bland annat föreställningen Ett cirkustält från Wien med premiär i Stockholm 1994 och därefter på turné. Det kringflackande livet ledde till en längtan efter förankring, att få slå ner bopålarna. Tankar om att starta en teater vid Stadra föddes. 


Stadra Teater, som från början hette Stadra Sommarscen startade 1998, i början som ett experiment och då enbart med programkvällar. Skulle publik hitta ut till den lilla scenen vid Greckens strand? Redan nästa år kom en stor satsning. Magnus ville ta vara på berättelser som funnits sedan barndomen, nämligen historierna om Johan Olof Wallins tid på Stadra i slutet av 1700-talet. Med föreställningen om Wallin slogs den konstnärliga linjen in att ge föreställningar om, kring och av olika svenska författarskap. Genom enträget arbete och genom olika kontakter har Magnus kunnat knyta många olika författare till teatern, bland annat Agneta Pleijel och Ylva Eggehorn

När Magnus blickar tillbaka har det enträgna arbetet även möjliggjort möten med och framträdanden av Marika Lagercrantz, Carl Jan Granqvist, Ernst Kirchsteiger, Ia Langhammer och många fler. 


Till sommaren 2024 och uppsättningen Lyckliga gatan... har Magnus för första gången själv skrivit manus och varit med att dikta denna pjäs. 

Tidigare produktioner på Stadra Teater:

2023

Jordens Oro Viker av Magnus Bejmar

Snygga sånger


2022

Haren och vråken av Lars Forsell


2021

Dollar av Hjalmar Bergman


2020

Det kom så mycket emellan av Ylva Eggehorn


2019

Hjalmar och vår herre av Ylva Eggehorn


2018

Flickan i frack Agneta Pleijels dramatisering av Hjalmar Bergmans roman


2017

Arabia Felix av Johan Bernander


2016

Apelsinträdet av Henning Mankell

Glädjens Akademi av Stefan Jansson


2015

Stadramålarna av Johan Bernander


2014

Efter mitt eget huvud av Agneta Pleijel


2013

Revykungen av Johan Bernander


2012

Hör musiken, söker efter oden av Agneta Pleijel


2011

Den fjärde rosen av Gunilla Linn Persson

Vill ha dig av Johan Bernander


2010

Vill ha dig av Johan Bernander


2009

Den itusågande damen av Staffan Göthe


2008

Kungens komediant Agneta Pleijels roman dramatiserad av Ylva Eggehorn


2007

Objudna gäster av Ylva Eggehorn


2006

Den ljufva tiden av Ylva Eggehorn


2005

Krusbär och arsenik


2004

Ett resande teatersällskap av August Blanche


2003

… och det gick en långdans kring Greckens långa sjö


2002

En Bergslagskomedi


2001

Eufori


2000

Om Gustaf och Agnes


1999

Johan Olof Wallin - En nästan sann historia

Stadra Teaters logotyp
bottom of page